Kontakt z nami
Infolinia
Nasza infolinia dostępna jest od pon. do sob. w godz. 8:00 - 20:00
Telefon:+48 600 077 996
Wysoka, dorastająca do 70 cm mrozoodporna bylina. Lubi stanowiska wapienne i dość wilgotne słoneczne lub półcieniste. Kwitnie na fioletowo od maja do końca czerwca.
Jej zielono siwe, miękkie liście często są ozdobą ogródków naturalistycznych. W starożytności i średniowieczu uznawana była za roślinę magiczną. Leczono nią choroby neurologiczne takie jak padaczka czy utrata pamięci, stosowano jako antidotum na ukąszenia węży i lekarstwo przy długotrwałej wysokiej gorączce. W krajach arabskich powszechnie twierdzono, że jest afrodyzjakiem i pita regularnie przedłuża życie.
Teraz już wiemy, że jej "cudowne" właściwości wynikają z faktu, ze liście szałwii zawierają bardzo duże ilości witamin z grupy B, witaminę C i PP, flawanoidy i wiele innych dobroczynnych substancji. Szałwia ze względu na swoje bakteriobójcze działanie pomoże nam przy bólu gardła i zapaleniu dziąseł, nawet tym ropnym, i afcie. Złagodzi problemy trawienne, herbatka z jej liści przeciwdziała biegunce. Pita regularnie łagodzi objawy wyczerpania i depresji. U osób chorych na cukrzyce obniża poziom cukru.
Szałwia ma mocny smak, dlatego należy używać jej ostrożnie dobrze dobierając ilość. W kuchni zastosowanie mają młode liście te zebrane jeszcze przed kwitnieniem. Można je wysuszyć i przechowywać w zamkniętym pojemniku przez okres trzech lat. Będąc w Niemczech jedliśmy doskonałego węgorza przyprawionego szałwią.
Szybki przepis
My lubimy pasztet z kury z odrobiną szałwii, która dodaje mu oryginalnego niepowtarzalnego smaku. Kurę gotujemy całą wraz z warzywami :marchewką, pietruszką, kawałkiem selera, porem, a jeśli ktoś lubi także z przypaloną na otwartym ogniu cebulką.
Gdy mięso zmięknie warzywa wraz z oddzielonym od kości mięsem mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy dwa jajka i dwie rozmoczone w wywarze z mięsa czerstwe bułki, sól, pieprz, odrobinę gałki muszkatołowej i jeden drobniutko pokrojony listek szałwii lekarskiej.
Przygotowana w ten sposób masa na pasztet powinna mieć konsystencje gęstej śmietany, jeśli jest zbyt gęsta dolewamy do niej wywaru pozostałego po gotowaniu. Masę wylewamy na płaską blachę i pieczemy ok 40 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.
8 szt. na m²
Brak komentarzy od klienta w tym momencie.