Kontakt z nami
Infolinia
Nasza infolinia dostępna jest od pon. do sob. w godz. 8:00 - 20:00
Telefon:+48 600 077 996
Na południu Europy jest to bylina, u nas niestety nie zimuje, można go więc zasadzić w doniczce i przechować w domu, albo w ogrodzie licząc się z tym, że zimą przemarznie. Jeśli w ogrodzie to na stanowisku słonecznym i na glebie dość żyznej.
Wszystkich zalet rozmarynu nie sposób wyliczyć: działa rozgrzewająco więc napar z niego dobry jest na przeziębienie, ból gardła i reumatyzm, nalewkę z niego używano jako lek antydepresyjny i pobudzający, a kompresów z rozmarynu używało się na zwichnięcia i stłuczenia. W kuchni tez ma wiele zastosowań, populary jest w kuchni hiszpańskiej, bałkańskiej i meksykańskiej.
Szybki przepis
My robimy własną zupę gulaszowa z rozmarynem. Do przygotowanego wywaru warzywnego (koniecznie z odrobiną lubczyku) dodajemy pokrojone w kostkę i podsmażone mięso z chudej łopatki, w proporcjach 30dag mięsa na litr wywaru. Gdy mięso zmięknie, do zupy dolewamy 1/2 kg zmielonych pomidorów (w ostateczności może być koncentrat pomidorowy, choć to już nie ten sam smak) i garść czerwonej fasoli wcześniej namoczonej na 2h (i znowu, może być z puszki, jeśli nie wyrabiamy się z czasem). Tak przygotowaną zupę doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, tak aby uzyskała dość ostry smak. Na koniec, może być już bezpośrednio na talerz dodajemy listki świeżego rozmarynu. Podajemy z chlebem lub grzankami.
Brak komentarzy od klienta w tym momencie.