Kontakt z nami
Infolinia
Nasza infolinia dostępna jest od pon. do sob. w godz. 8:00 - 20:00
Telefon:+48 600 077 996
Urocze, pięknie pachnące oregano. Niskie dorastające do 10 cm, nadaje się do uprawy zarówno w doniczce w domu, jak i w ogrodzie.
Jest w pełni mrozoodporne i dobrze zimuje w gruncie. Lubi stanowiska suche z przepuszczalną gleba i słońce lub półcień. Zdobi swoim uroczym zielono żółtym ubarwieniem. Dobrze znosi cięcie, więc nie zniszczymy rośliny przygotowując posiłek.
Wszyscy znają jego głęboki, korzenny smak z potraw kuchni włoskiej, gdzie króluje wraz z bazylią. Ma też swoje dobroczynne właściwości :ułatwia trawienie, działa przeciwzapalnie i rozkurczowo.
Szybki przepis
My proponujemy podać je z pomidorkami (najsmaczniejsza odmiana to gruntowa Etna), serem fetą, cebulka szalotką. Pomidory sparzmy wrzątkiem i obieramy ze skóry, a następnie kroimy w tzw. ósemki, dodajemy ser feta pokrojony w kostki i cebulkę w plasterki, polewamy oliwą z oliwek, posypujemy pieprzem ziołowym i solą. Na to łyżeczka pokrojonego drobno oregano, koniecznie świeżego, suszone nie ma już ani tego smaku, ani aromatu i gotowe. Na letnie upały doskonale się nadaje, lekkie i pożywne.
15 szt. na m²
Brak komentarzy od klienta w tym momencie.